Dobrý holub Straka je zpátky v Plzni

P l z e ň - Novou dvouletou smlouvu s Plzní podepsal útočník Josef Straka. Do Plzně přišel z Litvínova na sklonku roku 1999 výměnou za obránce Marka Černoška. V Plzni vydržel pět let, v závěru uplynulé sezóny oblékl dresy Sparty, Znojma a Lince a jako správný dobrý holub se vrátil k modrobílým barvám. "Nakonec rozhodlo to, že má do Plzně přijít Roman Málek a že Plzeň povedou zkušení trenéři, které dobře znám. Cítím, že příští sezóna bude v Plzni velmi dobrá," říká Josef Straka.

Straka psal v Plzni hokejové básničky vedle Dušana Andrašovského a Michala Dvořáka, kterého pak nahradil Martin Paroulek. V sezóně 2001/02 nastřílel 30 gólů a připojil 29 asistencí. Plzeň dovedl jako vůdce elitního útoku do play-off. Skvělou formu si udržel i v následujících sezónách. "S Dušanem a Martinem nám to klapalo a věřím, že bychom mohli navázat na naše výkony. Ovšem o mém zařazení budou rozhodovat noví trenéři," uvedl Straka.

Letos po sezóně mu končila v Plzni smlouva, a protože se původně s vedením klubu nedohodl na jejím prodloužení, byl uvolněn na hostování do Sparty Praha. Tam však příliš příležitostí nedostal a brzy odešel ke Znojemským Orlům. "Hlavně na Spartě jsem nedostal prostor. Vlastně jsem si pořádně zahrál jen v jednom zápase. Jinak jsem naskočil jen párkrát za zápas. Ve Znojmě to bylo lepší, tam jsem měl více prostoru. Jakmile se však postup do play-off rovnal pouze teorii, odešel jsem do Rakouska."

Rakouskému Linci, kde vystřídal bývalého Plzeňana Marka Posmyka, měl pomoci do play-off, ovšem tým zmítala velká marodka a nakonec Černá křídla skončila před branami postupu. "Odehrál jsem tam jen sedm zápasů, v nichž jsem dal tři gól a přidal asistenci. Zahrál jsem si tam poměrně hodně, protože Linec měl spoustu zraněných hráčů. Škoda, že se nám nakonec nepodařilo probojovat do play-off," lituje šikovný útočník.

Straka se už v průběhu uplynulé sezóny netajil touhou vyzkoušet si finské angažmá. Nakonec však od toho upustil a podepsal s Plzní smlouvu na dva roky. "Měl jsem jednu nabídku z Finska, ale nebyla nějak závratná. Možná budu litovat, že jsem neodešel, ale věřím, že to tak nedopadne. Stále je stávka v NHL a je tu spousta jiných a kvalitnějších hráčů, než jsem já, kteří nemají kde hrát," popisuje svoje myšlenkové pochody.

Prezident klubu Tomáš Král se po sezóně netajil tím, že je připraven s Josefem Strakou o nové smlouvě jednat v případě, že druhá strana bude mít zájem. Nakonec se obě strany sešly a výsledkem byl podpis dvouleté smlouvy. "Sedli jsme si s panem Králem a všechno si vyříkali. Nakonec jsme se propracovali k dohodě," uvedl na závěr rozhovoru Josef Straka.


Související články

První posilou do brankoviště je Dávid Hrenák!

Dávid Hrenák

Trenérský štáb odhalen! A tým nově povedou pánové Josef Jandač, Jiří Veber a Václav Pletka

Noví trenéři HC Škoda Plzeň

Náš projekt je dlouhodobý, věřím, že příští sezóna bude úspěšnější, praví Jan Šmucler

Jan Šmucler

Prodej permanentních vstupenek pro novou sezónu!

Permanentní vstupenky 2024/25

Aktuálně na webu

Dávid Hrenák

První posilou do brankoviště je Dávid Hrenák!

Noví trenéři HC Škoda Plzeň

Trenérský štáb odhalen! A tým nově povedou pánové Josef Jandač, Jiří Veber a Václav Pletka

Jan Šmucler

Náš projekt je dlouhodobý, věřím, že příští sezóna bude úspěšnější, praví Jan Šmucler