Reprezentační šestnáctka opanovala turnaj ve Švýcarsku! Indián Fodor: Velká zkušenost

Mezi svátky se mladí čeští reprezentanti do šestnácti let vydali do švýcarského Romanshornu, kde se zúčastnili Turnaje pěti zemí. V kádru české reprezentace byl i patnáctiletý útočník Jan Fodor.

Mimo České republiky se Turnaje 5 zemí také účastnili domácí Švýcaři, Finsko, Slovensko a Německo.

Plzeňské barvy tentokrát hájili dva zástupci, krom již zmíněného Jan Fodora, dres národního týmu oblékl taktéž Jiří Maxa.

Pro tento výběr to byla první větší zkouška, jelikož se zatím v reprezentaci utkali pouze s výběry Salzburgu a naposledy v Kravařích proti Slovensku.

Svěřenci Milana Razýma se nicméně ničeho nezalekli a Německo na úvod po jednoznačném průběhu porazili 6:0. Lepší vstup do prvního velkého mezistátního turnaje reprezentačních kariér si tak čeští mladíci nemohli přát. Češi v prvním utkání vyslali na branku hned 56 střeleckých pokusů.

Fantastický vstup do turnaje podtrhli o den později proti Švýcarům, kterým nasázeli dokonce devět branek! Pod výhrou 9:1 již byli podepsaní taktéž plzeňští zástupci, Jan Fodor dokázal jednou skórovat, Jiří Maxa si následně na svůj účet připsal dvě gólové asistence.

Následovalo střetnutí proti Finsku. I tentokrát šli Češi v zápase jako první do vedení, v deváté minutě po přihrávce Nedorosta znovu pálil do černého Jan Fodor. Kasurinen sice v závěru vstřelil kontaktní branku, výhru 3:1 nicméně v poslední minutě pečetil Katolický. Před posledním zápasem tak měl český výběr blízko prvenství na turnaji, stačil jim k tomu jediný bod.

Ve federálním derby proti Slovensku nakonec čeští reprezentanti první místo uhájili. Vyrovnané utkání za stavu 5:5 dospělo do prodloužení, kde už se schylovalo k nájezdům, ty ale odmítl v poslední vteřině Kachlíř. Pod dvěma góly byl znovu zapsán Jiří Maxa, který si nakonec na turnaji připsal hned čtyři asistence.

Jan Fodor
V první řadě nehokejová otázka. Jak sis užil Vánoce?
Vánoce jsem si užil s rodiči a bratry Patrikem a Ondrou na chalupě. Byly to tradiční Vánoce se stromečkem, kaprem a bramborovým salátem. Bylo to moc fajn.

Hned na úvod jste vysoko porazili Němce. Ideální vstup do turnaje?
Ano, takto vysoká výhra nás nabudila. Hlavně nám to zvedlo sebevědomí a pozitivně nás to naladilo na další utkání. Prvotní nervozita opadla a těšili jsme se na dalšího soupeře.

I ve druhém zápase jste dokázali vysoko zvítězit, tentokrát proti Švýcarsku. Ukázala ze zde síla českého týmu?
Švýcarsko mělo výhodu domácího prostředí, o to to bylo pro nás náročnější. Nicméně touha vyhrát byla silná a semkli jsme se jako tým a dotáhli jsme to do vítězného konce. Myslím si, že jsme si nevedli špatně.

Proti Finsku to byl vyrovnaný zápas, přesto jste ho opět dovedli do vítězného konce...
Na Finy jsme se všichni těšili a byla to pro nás velká výzva. Věděli jsme, že to nebude lehké, nicméně zvládli jsme to.

Na závěr dospěl zápas proti Slovensku až do prodloužení, přesto jste turnaj završili bez porážky. Jak bys zhodnotil celkově tento reprezentační sraz?
Šli jsme do zápasu o všechno, Slováci nás potrápili a nedali nám to zadarmo. Štěstí se nakonec přiklonilo na naši stranu. Myslím si, že se sraz povedl dobře, měli jsme možnost porovnat síly s ostatními národními týmy. Velmi si vážím toho, že jsem mohl být součásti tak skvělého týmu. Je to pro mě velká zkušenost a obrovská motivace do další práce.

Ty jsi pomohl týmu na turnaji dvěma brankami. Potěšily tě?
Je to skvělý pocit dát branku za národní tým, za každým gólem je však vidět práce celého týmu. Proto přece hrajeme kolektivní sport.

Ty jsi hrál ve formaci s Jiřím Maxou, nechyběl vám tam s nadsázkou ještě Matěj Tománek z Plzně do formace, abyste naplno ukázali svou sílu?
Ano, chyběl nám tam, abychom doplnili naše trio z Plzně. Možná se nám to někdy v budoucnu povede.

Přichází rok 2024, co by sis přál z osobního i týmového hlediska?
Přál bych si dostat další šanci v národním týmu. A samozřejmě si všichni přejeme s plzeňským dorostem vyhrát titul. Všem ostatním přeji hezký rok 2024

Honzo, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do další fáze sezóny!

FOTO: Ronald Hansel.


Související články

Reprezentace U16 završila úspěšnou sezónu! Indián Kamas: Velká motivace nadále na sobě pracovat

Reprezentace U16

Reprezentace U17 válela ve Švédsku! Indián Úbl: Krásné zakončení sezóny, jsme spokojení

Reprezentace U17

Dva indiáni míří na MS U18!

Reprezentace U18

Reprezentační sedmnáctka vyráží na Turnaj pěti zemí do Švédska!

Reprezentace U17

Aktuálně na webu

Christophe Lalancette

První posilou pro nový extraligový ročník je Christophe Lalancette!

Reprezentace U16

Reprezentace U16 završila úspěšnou sezónu! Indián Kamas: Velká motivace nadále na sobě pracovat

Jakub Pour odchází

Jakub Pour se podruhé během své kariéry loučí s Plzní