Reprezentace U16 sehrála turnaj ve Finsku! Indián Maxa: Pozvánka mě potěšila, reprezentace je čest

Česká reprezentace do šestnácti let sehrála ve finské Järvenpää Turnaj tří zemí. Čeští mladíci obsadili druhé místo, slavili domácí Finové.

Plzeňské barvy tentokrát hájili tři plzeňští hráči. Obránce Ben Reisnecker, který byl předtím i na Olympiádě mládeže v Jižní Koreii, dále se k němu přidali útočníci Jiří Maxa s Matějem Tománkem.

Sraz všech zúčastněných byl v neděli 4. února na Zimním stadionu ve Slaném. Následně druhý se celá výprava přestěhovala na sever Evropy.

Ve úterý 6. února přišel na řadu první zápas, Češi se utkali proti Švédsku. Svěřenci Milana Razýma vstřelili v každé třetině jednu branku a po dobrém výkonu zvítězili zaslouženě 3:0. O den později se česká reprezentace utkala s druhou severskou zemí, proti domácímu celku ale již zápas do vítězného konce Češi nedotáhli. Při prohře 2:4 byl vidět i Jiří Maxa, který u první branky českého celku zaznamenal asistenci.

Po dni volna přišly na řadu odvety. Jenomže i druhý zápas proti Švédsku opanovali Češi. Hráči ze srdce Evropy rozhodli ve druhé třetině, kdy soupeři odskočili ve skóre, v osmibrankové přestřelce nakonec Češi slavili vítězství 5:3. Do poslední duelu čeští mladíci špatně vstoupili, v osmé minutě již prohrávali o dvě branky, přesto nakonec bylo z utkání ještě drama. Finové nicméně svůj dům ubránili, nad Českém zvítězili těsně 3:2.

Česká reprezentace skončila se šesti body na druhém místě, turnaj s devíti body ovládlo domácí Finsko.

Jiří Maxa
Jirko, jak tě potěšila pozvánka na další reprezentační akci?
Pozvánka mě samozřejmě jako vždy potěšila, protože reprezentovat českou zemi je vždy ta největší čest.

Sledoval jsi šestnáctku na Olympiádě mládeže v Jižní Koreii a co jsi říkal na stříbrnou českou jízdu??
Samozřejmě jsem vše poctivě sledoval, mám tam spoustu kamarádů s kterými jsem již hrál, takže jsem jim to moc přál.

V minulém týdnu jste sehráli jste dva zápasy se Švédskem a Finskem. Jak bys nejprve popsal duely se Švédskem?
Do prvního zápasu jsme dobře vstoupili, měli jsme dobrý forček a celý zápas bych řekl, že jsme byli lepším týmem. Samozřejmě Švédi byli hodně šikovní a výborní bruslaři, takže hlavně do útoku nám dělali problémy. Výsledek 3:0 nás nicméně potěšil. U druhého utkání se nám start příliš nepovedl, prohrávali jsme, ale naštěstí se nám to povedlo do konce třetiny ještě otočit. Od druhé periody jsme opět byli lepším týmem a dovedlo nás to k vítězství.

A utkání s Finskem?
U prvního zápasu jsme měli velice špatnou první třetinu, kde jsme vůbec Finům nestačili. Do druhé třetiny jsme poté dobře vstoupili, dali jsme gól, ale po zbytek zápasu jsme byli často vylučovaní a utkání už se těžko otáčelo. U druhého zápasu jsme nezačali špatně, ale z prvního vyloučení jsme inkasovali branku, nedlouho poté hned druhou. Následně si myslím, že jsme dvě třetiny tlačili, ale Finsko výborně bránilo a ani ve druhém případě se nám tak nepovedlo utkání dovést do vítězného konce.

V čem byli Finové náročnější než Švédi, dal by se tam najít nějaký rozdíl ve hře?
Švédi byli více šikovní, více útočili, jsou velice šikovní individuálně a hrál se s nimi hodně útočný hokej. Finové také výborně bruslili, byli silní jak na puku, tak i v osobních soubojích. Finsko hlavně výborně bránilo.

Hrál si v útoku s Matějem Tománkem, přenesla se chemie z Plzně i do národního týmu?
Ano, bylo samozřejmě dobře, že tam byl. Jsem moc rád, že jsme mohli s Matesem hrát spolu v lajně, protože jsme na sebe zvyklí z klubu a víme co od sebe čekat.

V čem jsou reprezentační zápasy jiné, o proti těm z extraligy?
Reprezentační zápasy jsou samozřejmě rychlejší a člověk má na všechno méně času. Je to náročnější fyzicky, rychlostně a také jsou týmy na sebe ještě lépe připravený takticky.

Pomalu se blíží závěr základní části Extraligy dorostu, co by sis přál do zbytku klubové sezóny?
Musíme se teď v první řadě zvednout, protože poslední dobou to není úplně ono. Je potřeba zlepšit naše výkony a potom myslet na ty nejvyšší příčky, samozřejmě snem je titul.

Jirko, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do další fáze sezóny!

FOTO: Ronald Hansel.


Související články

Reprezentace U16 završila úspěšnou sezónu! Indián Kamas: Velká motivace nadále na sobě pracovat

Reprezentace U16

Reprezentace U17 válela ve Švédsku! Indián Úbl: Krásné zakončení sezóny, jsme spokojení

Reprezentace U17

Dva indiáni míří na MS U18!

Reprezentace U18

Reprezentační sedmnáctka vyráží na Turnaj pěti zemí do Švédska!

Reprezentace U17

Aktuálně na webu

Christophe Lalancette

První posilou pro nový extraligový ročník je Christophe Lalancette!

Reprezentace U16

Reprezentace U16 završila úspěšnou sezónu! Indián Kamas: Velká motivace nadále na sobě pracovat

Jakub Pour odchází

Jakub Pour se podruhé během své kariéry loučí s Plzní