Reprezentace U16 má za sebou první sraz! Indián Maxa: Závazek, abych na sobě nadále makal!

Reprezentační šestnáctka má za sebou první akci. Mladí reprezentanti se vydali do Rakouska, kde v tamní Akadamii Salzburgu odehráli čtyři duely se dvěma různými ročníky tamního klubu. V kádru Milana Razýma nechyběli ani indiáni.

Talentovaní hráči ročníku 2008 se dočkali svých prvních reprezentačních startů. Úvodní sraz se odehrál na západě Čech v Plzni, kde se národní tým několik dní připravoval. Poté se přemístil do Rakouska, kde se kádr rozdělil do dvou týmů - červených a bílých.

Plzeňské barvy hájila hned šestice hráčů - Jiří Maxa, Jan Fodor, Šimon Bělík, Matěj Tománek, Jiří Kamas a Ben Reisnecker. Všech šest indiánů hrálo za bílý tým.

V Akademii Salzburgu se odehrály duely proti domácímu výběru do šestnácti let a sedmnácti let. A česká reprezentace si na úvod vedla znamenitě. Červený tým zvítězil nad sedmnáctkou 7:1 a "plzeňský" bílý tým přehrál své rakouské vrstevníky vysoko 8:3 a indiáni se neztratili. Ben Reisnecker dvakrát asistoval, Šimon Bělík připravil rovnou tři branky. Jan Fodor poté asistoval u branky Jiřího Maxy.

O den později se uskutečnily odvety, avšak Salzburg opět v ani jednom případě neslavil výhru. "Červení" znovu obdrželi pouze jednu branku a nad U16 Salzburgu zvítězili 5:1. To druhá skupina se na výhru nadřela o poznání více, avšak náskok 4:3 proti U17 domácího týmu uhájila. Znovu přesně pálil hráč Škody Jiří Maxa.

Po dni volna se šlo znovu do akce. "Červení" nejprve nastoupily v odvetě proti sedmnáctce, ve třináctigólové přestřelce slavili Češi těsnou výhru 7:6. Domácí se nedočkali ani v šestém vzájemném zápase. I za příspěvku Plzeňanů vyhrála česká reprezentace nad U16 vysoko 11:1. I ve třetím zápase se střelecky prosadil Jiří Maxa, první body si připsal Matěj Tománek, který zaznamenal hned tři asistence. Obránce Ben Reisnecker dvakrát asistoval a Jan Fodor vstřelil hned čtyři! branky.

Až závěrečný den přišli svěřenci Milana Razýma o stoprocentní bilanci. "Červení" zvládli i čtvrté utkání, když zvítězili 6:1, avšak "Bílí" poprvé našli svého přemožitele. Sedmnáctka Salzburgu přehrála český výběr 7:3. Kamas, Bělík, Fodor a Tománek znovu bodovali.


Jiří Maxa
Jirko, jak moc tě potěšila pozvánka na první reprezentační sraz?
Samozřejmě mě pozvánka potěšila. Za mě si myslím, že reprezentovat Českou republiku je ta největší čest, která se vám sportovci může povést. Ale také samozřejmě jsem si vědom, že je to byla jen první pozvánka, tudíž závazek pro mě, abych na sobě dále makal a pracoval. Chtěl bys se totiž v reprezentaci udržet.

Úvodní sraz byl tady v Plzni, na co jste se během třídenního kempu zaměřili?
V Plzni na kempu jsme se zaměřovali hlavně na taktiku a na věci, které jsme potom chtěli používat v zápasech.

Poté jste se v Rakousku nejprve dvakrát utkali proti výběru šestnáctky Salzburgu, co říci k těmto zápasům?
V prvním zápase se nám povedl vstup do zápasu. Ve druhé a třetí třetině jsme následně pokračovali v dobrém výkonu a zvítězili jsme 8:3. V druhém utkání jsme měli opět dobrý vstup do zápasu, ale ve druhé periodě jsme trošičku polevili a až v poslední části jsme se opět vrátili k našemu dobrému výkonu a ubojovali výhru 4:3.

Následně jste sehráli dva duely se sedmnáctkou, bylo poznat, že už šlo o rok starší hráče?
S hráči U17 to bylo těžší hlavně po fyzické stránce, avšak i tak se nám s nimi první zápas povedl na výbornou, vyhráli jsme vysoko 11:1. Naopak druhé vzájemné utkání se nám nepovedlo, byl to náš nejhorší zápas a prohráli jsme 3:7.

Ty jsi vstřelil ve čtyřech zápasech tří góly, panuje spokojenost?
Spokojený jsem, ale vím, že vždy by to mohlo být ještě lepší.

Jak moc tě potěšilo, že v reprezentaci bylo hned šest kluků z Plzně?
Určitě mě potěšilo, že jsem tam měl kamarády z klubu, ale zároveň jsem také rád, že jsem potkal spoustu kamarádů s kterými jsem jezdil na výběry Czech Knights.

Příští víkend vás čekají ještě funkční testy. Jaká byla dle tebe letní příprava, jste dobře připraveni na sezónu?
Letní příprava byla jako vždy těžká, ale jsem za to momentálně rád, protože se cítím na ledě velmi dobře.

Když opomenu první zápas s Davosem, tak v přípravě jen vyhráváte, panuje v kabině ideální nálada?
Myslím si, že se sešla super parta kluků a možná i díku tomu se nám zatím takhle daří. Pevně doufám, že nám vydrží forma i do sezóny.

V posledních dvou letech se v dorostu slavilo zlato a stříbro, věříš, že dokážete na tyhle ročníky navázat?
To si netroufám odhadovat, předešlých dvou ročnících byly velmi kvalitní hráči. Mým přáním by ale bylo, abychom na ně dokázali navázat.


Jirko, děkujeme za rozhovor a přejem hodně úspěchu do sezóny!



FOTO: Ronald Hansel.



Související články

Letošní sezóna dorostu? Jak na horské dráze! Cesta skončila ve čtvrtfinále

Sezóna dorostu 2023/24

Nově se rodící tým dorostu bere bronz z Memoriálu Jana Marka!

Bronzoví dorostenci

Cesta juniorů skončila v osmifinále. Trenér Vojan: O nějaké návaznosti z předchozích příprav a sezón nemohla být řeč

Sezóna juniorů 2024/25

Reprezentace U16 završila úspěšnou sezónu! Indián Kamas: Velká motivace nadále na sobě pracovat

Reprezentace U16

Aktuálně na webu

Rozpis TELH 2023/24

Nový extraligový ročník rozehraje Plzeň ve Vítkovicích

O Kapku lepší hokej

5. ročník O Kapku lepšího hokeje byl nejúspěšnější!

Přípravné období

Plzeň odstartovala přípravu! Znám je i rozpis přípravnách duelů