Dorost zahájí finále s Třincem! Trenér Hanzlík: Ať vyhraje ten lepší, snad to budeme my!

Plzeňští dorostenci to po roce znovu dokázali. Ani tento rok je nebude čekat boj o zlato, protivníkem ve finále budou třinečtí Oceláři.

Pojďme si nejprve trochu zopakovat letošní cestu vyřazovacími boji. Prvním protivníkem byly České Budějovice a první zápas se hrál na západě Čech. Plzeň do play off vstoupila ve velkém stylu, zvítězila vysoko 5:0. Jenomže podobným stylem zvítězili i Jihočeši na svém ledě. O všem tak musel rozhodnout třetí zápas a ten znovu patřil domácím, Škoda, už i s pomocí juniorů, vyhrála 6:0.


Čtvrtfinálová série se opět zahájila v LOGSPEED CZ Aréně a jako první slavili Pražané, kterým v úvodním zápase stačila na výhru jediná branka. O den později šli hosté znovu jako první do vedení, tentokrát ale Škodovka utkání skvěle otočila, po zásluze vyhrála 4:1, série se tak za stavu 1:1 stěhovala do hlavního města. Ve třetím duelu Škoda nezačala vůbec dobře, brzo prohrávala 0:3, avšak indiáni se nevzdali, v power play srovnali, leč v prodloužení slavila Slavia. Poté již nebylo kam uhnout a podle toho také plzeňský výkon vypadal. Modrobílí si šli od první minuty za vyrovnáním série, na startu třetí periody vedli již o čtyři branky, skvělého Maříka nakonec domácí překonali až v poslední minutě. Velké finále se tak odehrálo o dva dny později v Plzni a hráči obou mužstev si nedali centimetr ledu zadarmo. Nejprve šla do vedení Plzeň, Slavia ale dokázala skóre otočit. To samé se posléze povedlo i indiánům. Zápas za stavu 3:3 pomalu směřoval do prodloužení, to ale necelé čtyři minuty před koncem odmítl Adam Titlbach, který celkově v rozhodujícím zápase vstřelil čtyři branky a posunul svůj tým do semifinále.


A i série s Bruslaři byla pořádně vyrovnaná. I tady měli na úvod indiáni výhodu domácího prostředí, avšak jako první šla do vedení Mladá Boleslav, nadějný náskok o dvě branky ale neudržela a po velkém obratu slavila první bod Škodovka. O den později nastal zcela stejný scénář. Středočeši opět vedli 2:0, Plzeň dokázala vyrovnat. Zápas nakonec dospěl až do prodloužení, to však opanovali hosté a série se srovnala. V pátek se hrálo třetí utkání ve ŠKOENERGO Aréně a tentokrát první gól dokázali vstřelit modrobílí. Kapitán Tomáš Pittr posléze náskok Plzně ještě zdvojnásobil, ale zkraje třetí třetiny Boleslav zadělala na drama. To odmítl Adam Benák, který v poslední minutě trefil prázdnou bránu. V sobotu se strhla pořádná hokejová přestřelka, již v první periodě padlo hned pět branek. Škoda v zápase hned třikrát vedla, nejprve 2:0, poté 3:2 a 4:3, avšak nakonec Petr Makovec v předposlední minutě zachraňoval remízu 5:5. Dramatické utkání tak dospělo až do prodloužení, které po 75 vteřinách rozsekl exboleslavský obránce Jan Skok. Plzeň po roce znovu postoupila do vytouženého finále.


Soupeřem Škodovky ve finále budou třinečtí Oceláři, kteří v semifinále přehráli jednoznačně pražskou Spartu v poměru 3:0. Indiáni se s Třincem v probíhající sezóně dvakrát utkali a oba zápasy měly společného jmenovatele, musely se rozseknout až v prodloužení, eventuálně až v samostatných nájezdech. Nejprve se týden před Vánoci hrálo v Plzni, modrobílí v zápase dvakrát prohrávali, avšak nakonec vybojovali dva body za výhru 3:2 po nájezdech. Odveta se hrála ve Slezsku ke konci února, tentokrát šla jako první do vedení Plzeň, jenomže domácí zásluhou Hebara poslali duel do prodloužení, to rozhodl po třech minutách Pohludka. Každý tým tak v sezóně jednou vyhrál za dva body, nyní přichází na řadu velká bitva o titul, finále se hraje na čtyři vítězná utkání.


Trenér Jiří Hanzlík
Pane trenére, jaké byly vaše pocity po zvládnutém prodloužení ve čtvrtém zápase?
Jsem rád, že to přišlo v pravou chvíli, protože dvě prodloužení už jsme v play off ztratili. Jsme neskutečně šťastní, pochopitelně to je umocněné tím, že jsme touto výhrou vyhráli celou sérii a postoupili do finále.

Jak vy jako trenér zvládáte prodloužení tři na tři v play off?
Já vždycky říkám, že pro trenéra je to tak těžké, jak si to sám připustí. Jestli má někdo nervy, je více nervózní, tak by to asi neměl dělat. Samozřejmě, že klidný úplně nejsem, to nebudu lhát, musím dávat spíše takové univerzální pokyny, nicméně nakonec je to stejně jen a jen na hráčích, zdali je dodrží.

Jaká byla z vašeho pohledu semifinálová série proti Mladé Boleslavi?
Já myslím, že byla hezká, hokejová a hlavně vyrovnaná. U nás rozhodoval fakt, jaké hráče jsem měli v ten daný zápas k dispozici, to je potom strašně důležité. Kvalitní hráči rozhodující zápasy.

Co jste říkal na výkony obránců Jana Skoka a Adama Jiříčka? Oni měli v posledních dnech hodně napilno, Plzeň - reprezentace - Plzeň...
Mají v sobě vysokou kvalitu. Je jen potřeba, aby se vždy srovnali s tou danou kategorií, kde zrovna hrají. Není nikdy jednoduché hrát, když jdete o kategorii dolů, opačnou cestou to je dle mého jednodušší. Zvládli to výborně. Pro nás to byla obrovská pomoc, protože v obraně máme celkem rezervy a slabinu.

Nyní vás ve finále čeká Třinec. Co od této série očekáváte?
Je to hodně těžký soupeř, všechny série zvládl relativně hladce, takže kvalitu mají velkou. V základní části jsme s Třincem hráli dvakrát, oba zápasy byly vyrovnané, navíc se hrál docela hezký hokej, tak doufejme, že stejně tak tomu bude i ve finále. Ať vyhraje ten lepší, šťastnější, snad to budeme my.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se ve finále daří!



FOTO: Ronald Hansel.


Související články

Snad mi získané zkušenosti v příští sezóně pomůžou, přeje si Adam Benák

Adam Benák

Letošní sezóna dorostu? Jak na horské dráze! Cesta skončila ve čtvrtfinále

Sezóna dorostu 2023/24

Nově se rodící tým dorostu bere bronz z Memoriálu Jana Marka!

Bronzoví dorostenci

Cesta juniorů skončila v osmifinále. Trenér Vojan: O nějaké návaznosti z předchozích příprav a sezón nemohla být řeč

Sezóna juniorů 2024/25

Aktuálně na webu

Adam Benák

Snad mi získané zkušenosti v příští sezóně pomůžou, přeje si Adam Benák

Rozpis TELH 2024/25

Nový extraligový ročník rozehraje Plzeň ve Vítkovicích

O Kapku lepší hokej

5. ročník O Kapku lepšího hokeje byl nejúspěšnější!