PLZ-SLA 5:3 Vítězné plzeňské loučení se základní skupinou

P l z e ň - Poslední štace plzeňských hokejistek v základní skupině skončila ziskem obou dvou bodů za vítězství nad Slavií Praha, tedy týmem, který se na jejich úkor dostal do finálové skupiny. Pikantností souboje bylo jistě to, že v týmu z Prahy nastoupilo hned několik nových posil pro finálovou skupinu. Plzeňanky však zabojovaly a přestože se na konci zápasu musely strachovat o výsledek, soupeři mocný finiš neumožnily. Hostujícím hráčkám tak určitě na sebevědomí před finále nepřidaly, naopak si mohly po zápase radostně zakřičet ve středovém kruhu.

16.kolo , ne 19.12.2004,
Zimní stadion Plzeň
HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha
5:3
3:1, 2:0, 0:2
Branky a nahrávky: 14. Fialová (Zahálková), 15. Šmejkalová (Nováková), 16. Staňková (Zahálková), 27. Zahálková (Staňková), 29. Outlá (Zahálková, Staňková) – 10. Havlíčková (Manhartová, Kostelecká), 47. Dubnová, 51. Kalinová (Kostelecká). Rozhodčí: Machačný – Bubrlová, Dvořáková. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Střely: 21 – 18. Diváci: 40.
HC Škoda Plzeň Urbanová – Mannová, Krauzová, Sokolová, Timofijová, od 41. Lipková – Outlá, Zahálková, Staňková – Šmejkalová, Nováková, Šindelářová – Fialová
HC Slavia Praha Matějů (od 29. Kalousová) – Lužová, Vojáková, Müllerová, Černá, Horálková, Hrodková – Dubnová, Havlíčková, Zelenková – Manhartová, Hajduková, Šťastná – Zajícová, Ivičičová, Kalinová - Hejdová

Komentář

Cesta ale byla trnitá, hned ve 3. minutě Plzeň nevyužila nabídnutou přesilovou hru, jedinou šanci zhatil nezbedný puk na holi Novákové, který v šanci sklouzl s čepele. V 9. minutě se ukázala pražská kapitánka Dubnová, která si nádherně prohodila hned dvě protihráčky, ale na Urbanovou již nevyzrála. Minutu poté ale Havlíčková natřikrát dotlačila puk do branky a sudí branku uznal – 0:1! Šanci srovnat dostali domácí ve 12. minutě, kdy v krátkém sledu po sobě byly vyloučeny Černá s Hejdovou, ve dvojnásobné přesilové hře došlo na dalekonosné střely obránkyň Sokolové s Krauzovou a v čase 13:26 pak i na vyrovnávací branku – Fialová si narazila se Zahálkovou a puk uklidila do sítě - 1:1! A neuplynula ani minuta a Plzeň vedla – Nováková přihrála Šmejkalové za branku, ta si vyjela a zleva vymetla pavučiny v pravém horním růžku branky Matějů – 2:1! Zdecimovanou obranu pokořila ještě o minutu později Staňková, jejíž střelu si brankářka sama srazila do sítě – 3:1!

Slavia začala druhou třetinu s jasným cílem srovnat a během prvních pěti minut Urbanovou prověřily Dubnová, Šťastná a Zajícová. Urbanová ale byla jistá a první blýsknutí na druhé straně znamenalo gól ve 27. minutě, to si Zahálková najela do středu na přihrávku a Matějů kapitulovala počtvrté – 4:1! A když ve 29. minutě Zahálková obkroužila Müllerovou a po její přihrávce vstřelila pátý gól Outlá, přepustila nešťastná brankářka své místo Kalousové – 5:1! Chvíli poté faulovala plzeňská Krauzová a Slavia mohla snížit, ale Havlíčkovou vychytala Urbanová. Ve 34. minutě Ivičičová narazila do Zahálkové a ta zůstala ležet na ledě, po chvíli ale za pomoci spoluhráček očividně otřesena odjela na střídačku. Slavia zrychlila tempo a ve 38. minutě měly stoprocentní šance hostující Zajícová s Havlíčkovou, ale gól nedaly.

Tlakem hostí začala i poslední třetina zápasu, leč Urbanová zmařila lapačkou pokus Kalinové a dvojnásobnou dorážku Kostelecké. Ve 43. minutě hrála Slavia další přesilovou hru a Dubnová v ní trefila tyč. Pak se prezentovala pravým bodyčekem Timofijová, sudí to ale klasifikovali jako nedovolený zákrok a Slavia měla výhodu dvou hráček v poli, ale nevyužila ji. Ve 46. minutě mohla zvýšit vedení Zahálková, ale její blafák skvěle vystihla Kalousová. A jelikož se většinou za takové minely platí, tak minutu nato vykřesal bekhend Dubnové jiskřičku naděje – 5:2! V 51. minutě se po přihrávce Šmejkalové dostala do sólového úniku Nováková, ale její blafák skvěle přečetla Kalousová. Další faul Plzně už Slavia potrestala, osmou vyloučenou byla Šindelářová a ze zajetí trestné lavice jí vysvobodila Kalinová střelou po ledě – 5:3! Slavia se snažila útočit, cítila šanci, ale měla také den otevřených dveří v obraně, do ní se narážečkou se Šmejkalovou dostala v 53. minutě Nováková a chvíli po ní stejně dopadla i Zahálková, obě však gól nedaly. V čase 59:06 si vzala plzeňská střídačka oddechový čas, i když cíl byl jasný – neobdržet gól. Přesto se držená Dubnová dostala k neúspěšné střele do Urbanové a závěr tak patřil domácím, kteří si ve středovém kruhu zakřičeli vítězný chorál.


Ohlasy trenérů

Trenér Plzně Aleš Jurina: "Podali jsme kvalitní výkon, splnili jsme to, co jsme si předsevzali před zápasem, a to porazit Slavii a tím jí ukázat, že jsme lepší, přestože oni jsou ve finálové skupině a my nikoliv. Znovu tak ale narážíme na to, že postup jsme si prohráli jindy a jinde."

Aktuálně na webu

Jakub Klepiš

Útočné řady indiánů rozšíří zkušený útočník Jakub Klepiš

Sezóna juniorů 2024/25

Cesta juniorů skončila v osmifinále. Trenér Vojan: O nějaké návaznosti z předchozích příprav a sezón nemohla být řeč

Christophe Lalancette

První posilou pro nový extraligový ročník je Christophe Lalancette!