Přehled statistik: Kdo si letos může připsat jubileum?

Hokejová Plzeň se pomalu připravuje na svou 27. sezónu v české extralize. Za tu dobu se toho spoustu událo, nyní se podíváme kdo z aktuálního kádru má nejvíce bodů, gólů či který hráč si může připsat zápasový milník v rámci extraligy, ale i modrobílého dresu.

Škoda Plzeň má za sebou již dvacet šest sezón v české lize. Odehrála 1324 zápasů, z nichž 655 vyhrála, 559 prohrála a 110 skončilo remízou. V nastavovaném čase mají indiáni zajímavě vyrovnanou bilanci. 48 utkání vyhrála v prodloužení, 47 v samostatných nájezdech, 47 jich v prodloužení prohrála a ve 42 případech nestačila na soupeře v dovednostní soutěži. 

Kde kdo by tipoval, že  z nynějšího kádru bude nejproduktivnějším hráčem Milan Gulaš, ale není. Na vedoucí příčce je plzeňský odchovanec Jaroslav Kracík, kteří si na svůj účet připsal již 303 kanadských bodů. Sekunduje mu právě plzeňský kapitán, jenž posbíral o 26 bodů méně. Nutno ovšem podotknout, že Gulaš odehrál o více než 350 zápasů méně. Na bronzové příčce je další jihočech - Tomáš Mertl. Ten si během dvou sezón připsal 103 bodů. V historii západočeského klubu je Jaroslav Kracík momentálně na devátém místě a v případě povedené sezóny by mohl i atakovat na sedmé příčce Josefa Řezníčka. Na aktuálního ředitele extraligy mu schází 27 bodů. Naopak osmý Pavel Vostřák posbíral o pouhý bod více než Kracík

Oba členové první formace zároveň mohou svá čísla mírně zakulatit. Mertlovi chybí jedenáct bodů na hranicí tří sta bodů v lize, jeho kolega Gulaš zase je jen tři body od hranice 450. Janu Eberlemu schází dvacet kanadských bodů na dvou stovku, Pavlu Musilovi patnáct bodů na 150. David Stach by se zas mohl dočkat hranice sta bodů za Škodovku, chybí mu deset bodů.

Kanadské body v Plzni v extralize Kanadské body v rámci extraligy
Jaroslav Kracík 303 325 (13 LIT, 9 MB)
Milan Gulaš 277 447 (162 ČB, 8 KLA)
Tomáš Mertl 103 289 (97 HK, 89 ČB)
David Stach 90 114 (24 KLA)
Peter Čerešňák 72 106 (34 VIT)

Přesuneme se ke střelcům. Zde už prvenství patří neohroženě Milanu Gulašovi, ten nastřílel ve škodováckém dresu 128 ze svých 209 branek. Stříbrný je Jaroslav Kracík, který ke spoustě asistencím přidal 85 branek. Další čtyři přidal v dresu Litvínova a jedinkrát se trefil i v Mladé Boleslavi. Úctyhodně vyrovnanou bilanci má třetí Tomáš Mertl. Hráč s 86 na zádech za plzeňský klub rozvlnil síť osmačtyřicetkrát. Pouhé dvě branky mu schází na kulatých padesát gólů a třináct k metě 150 branek v součtu všech jeho zápasů. Podobně jako v Plzni Mertl střílel i v ostatních klubech, 47 branek vsítil v dresu nejprve v českobudějovickém Mountfieldu, později dalších 42 v královéhradeckém Mountfieldu. Další kdo své střelecké hody může zakulatit, je staronová posila David Stach. Tomu tři branky scházejí do čtyřiceti v modrobílém dresu a dvě trefy v rámci extraligy k padesáti. Sto branek v české lize by se mohl dočkat i Jaroslav Kracík, tomu zbývá deset přesných tref.

Plzeň v české extralize nastřílela celkově 3869 a s velkou pravděpodobností v letošním ročníku budou moci plzeňští fanoušci oslavit čtyř tisící branku, kdo bude její autor? To si budeme muset ještě pár měsíců počkat. A kam by Gulaš poskočil, když by zopakoval veleúspěšnou minulou sezónu? Miroslav Klapáč na čtvrtém místě nastřílel 154 gólů, což není pro kapitána Škodovky nepřekonatelný. 

Milan Gulaš zároveň v plzeňském dresu drží ještě jeden unikátní rekord co se týče branek. Soupeřům nasázel již šest hattricků, další navíc přidal i v Champions Hockey League. Na druhém místě se čtyřmi hattricky je Dominik Kubalík, ten už ovšem střílí branky v kanadsko-americké NHL. Z aktuálního kádru rovnou polovinu posbíral Tomáš Mertl, v závěsu se dvěma zápasy se třemi brankami je Jan Eberle

Góly za Plzeň v extralize Góly v rámci extraligy
Milan Gulaš 128 209 (79 ČB, 2 KLA)
Jaroslav Kracík 85 90 (4 LIT, 1 MB)
Tomáš Mertl 48 137 (47 ČB, 42 HK)
David Stach 37 48 (11 KLA)
Petr Straka 27 32 (5 JIH)

Spousta branek by nemohla padnout, kdyby nepřišla kvalitní přihrávka. Zde si dovolím říci, že první místo nikoho nepřekvapí. Vyhlášený hračička Jaroslav Kracík nashromáždil za dlouhá léta na své konto 218 přesných pasů a i díky nim Dominik Kubalík ne jednou vyhrál krále střelců celé soutěže. Opět mu sekunduje kdo jiný než Milan Gulaš, kterému chybí jedná přesná přihrávka na 150 v Plzni a dvanáct pasů na hezký milník 250 v lize. Když by se ale sečetly všechny asistence z ostatních klubů, už by byl na prvním místě Gulaš se 238 asistencemi. Jaroslav Kracík celkově nasbíral jen o tři méně. Oba by se tak mohli v nadcházející sezóně dočkat hranice 250 přesných přihrávek v české lize. Shodně na třetím místě v plzeňském dresu jsou obránce Peter Čerešňák a útočník Tomáš Mertl, oba mají 55 úspěšných přihrávek. V historické tabulce patří Kracíkovi v Plzni páté místo, na druhého Josefa Řezníčka by potřeboval posbírat ještě 33 přihrávek. Na vedoucího Martina Straku už to nejspíš nedotáhne, ten je se 311 jasným rekordmanem. 

Rovných sto přesných přihrávek má na kontě nová posila Matěj Stříteský, posila z Karlových Varů načne novou stovku již v modrobílém dresu. Na stejnou hranici by se mohl dostat i kolega z obrany Peter Čerešňák, tomu jich ovšem ještě patnáct chybí.

Asistence za Plzeň v extralize Asistence v rámci extraligy
Jaroslav Kracík 218 235 (9 LIT, 8 MB)
Milan Gulaš 149 238 (83 ČB, 6 KLA)
Tomáš Mertl 55 152 (55 HK, 42 ČB)
Peter Čerešňák 55 85 (30 VIT)
David Stach 53 66 (13 KLA)

Nyní přejdeme k tvrdým hochům. Plzeň měla ve svých řadách vždy partu bojovníků, kteří za svůj tým bojovali až do posledních sil a vteřin zápasu. Z aktuálního kádru opět bere zlato Jaroslav Kracík, který v Plzni nashromáždil již 363 trestných minut. O polovinu méně jich má Milan Gulaš, následovaný Petrem Strakou. A víte kdo je s přehledem nejtrestanější hráč v plzeňském dresu? Většina by jistě řekla Ryana Hollwega, který zanechal na západě Čech nesmazatelnou stopu, nicméně ten je se 467 TM až na šesté pozici. Králem mezi tvrdými hochy je Radek Matějovský, který se svými 962 TM z 373 zápasů jasně vede. Stříbrný je Michal Dvořák a bronzový Radek Duda, oba na Matějovského ztrácí více než dvě stě respektive tři sta minut. Jaroslav Kracík je z plzeňského pohledu na jedenácté příčce, avšak na osmého Davida Pospíšila mu chybí devět minut, což je s nadsázkou jeden osobní trest.

Z pohledu extraligy ovšem Kracík zaostává za Tomášem Mertlem, tomu chybí jediná trestná minuta, aby svá čísla za katrem zakulatil na pět set. Záda mu kryje Milan Gulaš, který posbíral o 35 TM méně. Své konto může zaokrouhlit i Jan Eberle, kterému shází devět minut na dvoustovku. I novic v týmu Matěj Stříteský není hráč, který byl ze souboje uhnul, jeho 340 TM hovoří za vše. 

TM za Plzeň v extralize TM v rámci extraligy
Jaroslav Kracík 363 401 (26 LIT, 12 MB)
Milan Gulaš 178 463 (267 ČB, 18 KLA)
Petr Straka 140 146 (6 JIH)
Tomáš Mertl 101 498 (206 ČB, 191 HK)
Peter Čerešňák 78 110 (32 VIT)

Plzeňská jednaosmdesátka s přehledem vede i v následující kategorie. V dresu s okřídleným šípem na prsou odehrál již 570 zápasů, druhý Peter Čerešňák o více než 350 méně. Rekordmanem v této kategorii je nyní asistent trenéra Jiří Hanzlík, jenž nastoupil v dresu Škodovky ke 708 duelů. Kracík by k překonání potřeboval hrát ještě minimálně dvě a půl sezóny. Slovenský hráč se svými 221 starty je až na 33. pozici. Z kádru může být překvapivé čtvrté místo Petra Kodýtka, který na svůj mladý věk odehrál již 176 utkání. 

V rámci české ligy Kracíkovi klepe na záda Tomáš Mertl, jenž sehrál jen o tři duely méně. Třetí je s 565 zápasy Milan Gulaš, čtvrtý Jan Eberle, který má o dvanáct duelů méně. Na páté pozici je Matěj Stříteský, který 543 utkání sehrál v šesti klubech.

Zápasy za Plzeň v extralize Zápasy v rámci extraligy
Jaroslav Kracík 570 638 (48 LIT, 20MB)
Peter Čerešňák 221 324 (103 VIT)
Milan Gulaš 219 565 (325 ČB, 21 KLA)
Petr Kodýtek 176 176
Petr Straka 151 166 (15 JIH)

Na závěr se podíváme do brankoviště, kde Dominika Frodla letos doplnil mladý jmenovec Pavlát. První jmenovaný letos načne třetí sezónu v západočeském klubu a ač na svůj nízký věk odchytal již 108 utkání. V závěru loňské sezóny se přehoupl přes hranici sto utkání a samotný brankář potvrdil, že takhle brzy to nečekal. Navíc vychytal v loňské základní části extraligy dohromady 7 nul a 29 vítězství, což bylo nejvíce čistých kont a výher ze všech extraligových gólmanů. 
Letos ho doplnil Dominik Pavlát, který čelil soupeřovic střelám v extralize jen v osmi případech. Na svoji premiéru jistě nebude rád vzpomínat, debutu se počkal na domácím ledě právě proti výběru Ladislava Čiháka. „Asi po dvaceti sekundách jsem hned z první střely dostal gól a druhý dotyk s pukem bylo vyhození mimo hřiště, takže vyloučení na dvě minuty. No a po čtvrtém inkasovaném gólu před půlkou utkání jsem šel ven z brány,“ vzpomíná Pavlát. Nyní ho čeká nová výzva.  Třetím do party je Kristián Kolář, který v loňské sezoně zažil ve dvou případech atmosféru v nejvyšší soutěži. 


Zápasy za Plzeň v extralizeZápasy v rámci extraligy
Dominik Frodl108108
Dominik Pavlát08 (CHM)
Kristián Kolář22

Související články

Nový extraligový ročník rozehraje Plzeň ve Vítkovicích

Rozpis TELH 2024/25

5. ročník O Kapku lepšího hokeje byl nejúspěšnější!

O Kapku lepší hokej

Plzeň odstartovala přípravu! Znám je i rozpis přípravnách duelů

Přípravné období

Aleksi Laakso opouští Plzeň, vrací se domů

Aleksi Laakso

Aktuálně na webu

Rozpis TELH 2024/25

Nový extraligový ročník rozehraje Plzeň ve Vítkovicích

O Kapku lepší hokej

5. ročník O Kapku lepšího hokeje byl nejúspěšnější!

Přípravné období

Plzeň odstartovala přípravu! Znám je i rozpis přípravnách duelů