Murín: Branku jsem posunul úmyslně

Z l í n - Mnoho emocí na obou stranách vyvolala po skončení zápasu sporná situace ze 36. minuty duelu Zlín - Plzeň. David Moravec v tomto čase vstřelil při dvojnásobné plzeňské převaze branku, kterou by se Lasselsberger mohl dostat do vedení 2:1. Tu však slovenský rozhodčí Konc neuznal pro posunutí branky. Jak totiž prokázal videozáznam, jehož konzultaci si sudí vyžádal, pravá tyč Murínovy branky byla již v tu chvíli více než 15 vteřin mimo své správné postavení. Tuto skutečnost u arbitrů reklamoval sám zlínský brankář a rozhodčím tak nezbylo, než branku neuznat. Do zajímavého světla však staví situaci Murínovo pozápasové přiznání - zlínský gólman konstrukci posunul úmyslně.

Po zápase čekali novináři na hráče HC Hamé v prostoru pro média. Jedním z vyžádaných hokejistů byl i brankář Murín, o jehož komentář měla zájem Česká televize. Ze zlínské kabiny vyšel nejprve trenér Bokroš, následován brankářem Murínem. Když trenér Bokroš spatřil štáb ČT, čekající na Murína, zamířil i s brankářem zpět do hráčské kabiny. Po chvíli vyšel účel dvouminutové konzultace najevo. Brankář Murín na kameru ČT přiznal, že branku posunul úmyslně.

"Hráli jsme v oslabení tří proti pěti a nešla nám hra. Bral jsem to jako součást taktiky," prozradil část taktiky HC Hamé jeho brankář. "Myslím si, že je to podobné, jako když stejnou věc udělá obránce,“ dodal Murín. Sám navíc přiznal, že měl dostat dvouminutový trest. "Rozhodčí si toho nevšimli, přestože tam byli tři."

Inkriminovaná situace očividně ležela na srdci trenéra Ernesta Bokroše více než tři získané body za výhru 4:1. Jeho odpovědi novinářům byly strohé a na rozdíl od svých svěřenců Melenovského nebo Rachůnka neviděl v neuznané brance klíčový moment utkání. "Dali jsme čtyři góly. Nevyhráli jsme přece proto, že soupeři rozhodčí neuznal jednu branku,“ nechal se slyšet. Na dotaz na Murínovo přiznání jen zopakoval slova zlínského brankáře. "Je to součást taktiky. Stejně jako když si vezmeme time out nebo odvoláme brankáře."

Situaci se chtěla věnovat i Česká televize ve svém pořadu Dohráno. Bohužel videozáznam brankové kamery, který by přiblížil jednání zlínského brankáře, nebyl reportérovi ČT přes platnou vysílací smlouvu zlínským klubem poskytnut. Videozáznam si vyžádal také šéf komise rozhodčích Pavel Halas, jenž byl na utkání osobně přítomen. K němu patřičná kazeta s největší pravděpodobností oficiální cestou dorazí.

Situaci mohl objasnit i názor dalšího z aktérů sporné situace, plzeňského útočníka David Moravce, ale jeho vyjádření se ani České televizi, ani dalším novinářům získat nepodařilo.

Co říkají na úmyslné posunutí branky pravidla ledního hokeje? Posunutí branky znamená udělení menšího dvouminutového trestu pro provinivšího se hráče. Pokud by byla branka posunuta za účelem zmaření vyložené brankové příležitosti, nařídí rozhodčí trestné střílení. Pravidla navíc určují, že přestupky v oblasti posunutí branky, ať už úmyslného nebo neúmyslného, jsou v kompetenci čárových rozhodčích.


Související články

Ve Zlíně bez Málka a Trnky

Preview

ZLN-PLZ 4:1 - Co první třetina dala, poslední definitivně vzala

Report

S něčím takovým nejsem ochotný se smířit, říká prezident klubu Tomáš Král

Tisková zpráva

Aktuálně na webu

Memoriál Milana Kajkla

Plzeň hostí velké klání - již sedmý ročník Memoriálu Milana Kajkla!

Indián Cup 2024

Plzeň hostí Indián Cup pátých tříd!

SF1 Z9: MBL - PLZ

SF1 Z9: MBL - PLZ 1:3 - Deváťáci krok od finále!

×
Dnes v 16:00 | 7.tř.
Banes Motor České Budějovice
HC Škoda Plzeň
×
Dnes v 17:00 | 6.tř.
HC Škoda Plzeň
HK Lev Slaný