V Carolině je šance na prosazení

P l z e ň - Má za sebou druhou sezonu v nejvyšší zámořské juniorské soutěži. Díky svým fyzickým parametrům si vybudoval pozici a letos si jeho služby pojistili Hurikáni z Caroliny. Matěj Trojovský (18) ale více myslí na další ročník WHL. Po sezoně totiž měnil klub a ve Swift Currentu by měl dostat hodně prostoru na ledě.

Máte za sebou druhý rok v Regině, v čem se oba od sebe lišily?
První rok to bylo takové poznávání, rozkoukávání se. Hodně mi v úvodu pomohl Filip Novák, se kterým jsem hrál v obranné dvojice celou sezónu. Druhý rok už se ode mě očekávalo víc, dostával jsem více prostoru na ledě. Trpěli jsme v družstvu takovou anomálií – během zápasu se nám totiž pravidelně zranili obránci, takže jsme hráli většinou na pět obránců. Na ledě jsem strávil průměrně přes dvacet minut. Nevím proč, ale pořád jsem hrál s mladými spoluhráči. Asi měli díky mé reputaci menší strach, tak je trenéři stavěli ke mně.

Jaká byla letošní sezóna v Regině?
Před startem soutěže nebyly ambice nějak vysoké, s postupem času se ale zvedaly.Vypadli jsme v prvním kole play off, takže nějaká přehnaná spokojenost nepanovala. V týmu byla špatná nálada, nikomu se už moc nechtělo hrát. Nebyli jsme tak stmelený kolektiv, někteří hráči si mysleli, že jsou něco víc.

To vedení nebo kouč nezakročili?
Trenér si podporoval své oblíbené koně a na ostatní jenom řval. Neměl jsem s ním příliš dobré zkušenosti, Evropany obecně moc v lásce neměl. Vyprávět by o tom mohl spoluhráč Petr Dvořák, kterému dával po Vánocích pořádně zabrat.

Ve Swift Current budete i nadále působit ve stejné konferenci WHL. Těšíte se na souboje s bývalým týmem?
Proti Regině budeme hrát osm zápasů, čemuž se její vedení chtělo vyhnout. S Everettem bychom hráli proti Pats jenom jednou. Dá se tedy říct, že o zábavu bude postaráno. Nějaké bitky se dají čekat. Rivalita mezi oběma celky je obrovská, Swift Current má navíc velké ambice. Loni vypadli jako favorit s outsiderem v prvním kole a příští rok si budou chtít spravit chuť. Fanoušci i hráči jsou tam velmi nabuzení, vyhrávat se k nám rozhodně jezdit nebude.

Ozval se vám po draftu někdo z Caroliny, která vás draftovala?
Několikrát mi volali. Říkali, jak jsou rádi, že mě draftovali a podobné obvyklé věci. Domlouvali jsme se i ohledně letenek, 5. září startuje pětidenní klubový kemp nováčků (v Ottawě). Tam bude vstupní pohovor, co ode mě očekávají, na čem bych měl zapracovat.

Hurricanes letos draftovali obránce stejných parametrů – Aarona Dawsona. Počítáte jej výhledově mezi největší konkurenty v boji o místo v organizaci Hurikánů?
Vím, že si někoho takového vybrali. Asi si ho budu muset podat v kempu a pak se uvidí. (smích) Vyzvat na souboj ho ale musím. Dva stejně velcí hráči, je třeba si udělat jasno.

Kdy plánujete naskočit do NHL?
To zatím vůbec netuším, bude záležet na vedení Caroliny. Teď budu asi rok v juniorech. Potom uvidíme, jestli dostanu smlouvu. A jestli se vůbec bude hrát, po další sezoně stávka. Potom asi přijde na řadu farma, kde bych se měl vyhrát. Carolina nemá tak silný tým, šance na prosazení tam určitě je.

Zvolil jste samostatný model přípravy s Pavlem Trnkou. V čem je lepší?
Pavel je starší a zkušenější. Ví, co chce a jde za tím. To je asi největší rozdíl. Po příletu mi nabízela Plzeň, abych s nimi trénoval. Rozhodl jsem se ale pro individuální přípravu s Pavlem. Myslím si, že nám dá víc. Připravujeme se podle plánu, který nám připravil pan Přerost. Zaměřujeme se na sílu a vytrvalost. Já osobně ještě navíc chodím boxovat s kamarádem z policejní zásahovky.

V Plzni došlo po uplynulé sezoně ke změnám, jak je vnímáte vy, coby bývalý hráč?
Tomáše Krále moc neznám, ale vypadá jako seriózní člověk. Změny jsou určitě příjemné. Pokud to tak bude pokračovat, rád bych se jednou do Plzně vrátil.

Nový ředitel jako jeden z hlavních cílů uvedl systematickou práci s mládeží. Může pomoct mládežnickým týmům zpět do horních pater?
Posledních pár let se práce zanedbávala, potom jsou vidět následky. Hraje se místo o titul o záchranu. Musí se začít pracovat už s žáky. Pokud se na tom zapracuje, během pěti let by mohl hrát Plzeň opět pro medailové pozice. Je to důležité i z ekonomického hlediska. Vždycky je lepší si hráče vychovat, než potom draze nakoupit. Je třeba ale mladým dát šanci, jako třeba na Slavii. Potom hráč má předpoklady růst.

Západočeši prožili bouřlivý a nepříliš úspěšný minulý ročník. Jak vidíte jejich šance tento rok?
Budou hodně těžit z velice kvalitní přípravy pana Přerosta. Je hodně systematická, hráči budou dobře připravení po silové stránce, která je v moderním hokeji klíčová.

Statistiky Matěje Trojovského v uplynulém ročníku WHL:
Zápasy – 70, branky – 3, přihrávky – 6, kanadské body – 9, +/- - -12, trestné minuty – 229.


Související články

Aleksi Rekonen přestupuje do Mladé Boleslavi

Aleksi Rekonen #18

Samuel Hlavaj podepsal smlouvu v NHL s klubem Minnesota Wild

Přestup do NHL

Petr Zámorský zahajuje přípravu národního týmu před MS!

Petr Zámorský

Startuje aukce dresů ze sezóny 2023/24

Aukce dresů

Aktuálně na webu

Aleksi Rekonen #18

Aleksi Rekonen přestupuje do Mladé Boleslavi

VTM U15

V rámci VTM vyrážejí indiáni do Salzburgu!

FIN2 Z8 PLZ - KOM

FIN2 Z8 PLZ - KOM 0:4 - Druhé stříbro! Medaile si na krk pověsili rovněž osmáci